Du har rätt att få beskydd mot en våldsam partner!

Vad betyder ordet våldsam? Jag möter så ofta fördomar om vad våld mot kvinnor egentligen är. De flesta tror att det handlar om slag, blåmärken och benbrott. Jag tror inte att det handlar om okunskap. De flesta förstår väl att skrik, nedsättande ord, hot om våld också är våld. De flesta förstår väl att undanhålla någon pengar, ta ifrån hennes frihet genom att kontrollera sms, mail, telefon, vilka hon träffar och övertala henne om att hon faktiskt mår bättre av att bara umgås med honom och ingen annan – att allt detta också är våld. Självklart förstår väl de flesta att tvinga till sig sex mot någons vilja är våld..?

Ändå möter jag och många med mig att det fysiska våldet är det som förväntas ha skett för att kvinnan ska tas på allvar.

PÅ EN KVINNOJOUR TAS ALLA TYPER AV VÅLD PÅ ALLVAR.

Vi kan utan tvekan säga att våld förekommer i alla samhällsklasser, i alla åldrar, utövas och tas emot av både män och kvinnor.

Jag tror inte att det handlar om okunskap, jag tror att ingen inte vill tänka sig att grannen, kollegan eller släktingen utövar våld när denne är ensam med sin partner. Därför blundar många.  Fysiska märken är omöjliga att blunda för, det andra går att vända bort blicken från.

Blir du utsatt för våld är du inte ensam …tyvärr.

Men det finns hjälp att få. Kontakta din lokala kvinnojour.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.